Glas is een belangrijk onderdeel van uw woning of bedrijfspand. Het biedt niet alleen bescherming tegen de elementen, maar ook tegen geluid en inbraak. Er zijn verschillende soorten glas beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken en voordelen. In dit artikel bespreken we de meest voorkomende soorten glas die gebruikt worden in woningen en bedrijfspanden.
Enkel glas
Enkel glas wordt tegenwoordig amper nog gebruikt in gebouwen. Het bestaat uit één laag glas en biedt minimale isolatie tegen warmte, kou en geluid. Enkel glas is wel goedkoop.
Dubbel glas
In de meeste woningen vindt u tegenwoordig dubbel glas. Dit bestaat uit twee lagen glas met een ruimte ertussen, ook wel een spouw genoemd. Deze ruimte kan gevuld worden met lucht of gas om de isolatie te verbeteren. Dubbel glas isoleert beter dan enkel glas en biedt bescherming tegen geluid.
HR-glas
HR-glas, ook wel hoogrendementsglas genoemd, is een type dubbel glas dat extra isolatie biedt. Het bestaat uit twee of drie glaslagen met een gasvulling ertussen. De spouw tussen de glaslagen is opgevuld met een gas zoals argon of krypton, waardoor het glas beter isoleert dan gewoon dubbel glas. HR-glas is duurder dan gewoon dubbel glas, maar het kan uw energierekening zeker verlagen en uw wooncomfort verhogen.
HR+
HR+-glas, ook wel bekend als HR++-glas, is een verbeterde versie van HR-glas. Het bestaat ook uit twee of drie glaslagen met een gasvulling ertussen. Het verschil met HR glas is dat de De binnenzijde van het glas is voorzien van een extra coating die nog meer warmte reflecteert, waardoor het nog beter isoleert dan HR-glas. HR+-glas is de meest gebruikte vorm van HR-glas en biedt goede isolatie tegen warmte en geluid. Wij gebruiken deze glassoort veel in onze bouwprojecten.
HR+++
HR+++ of triple glas is een type hoogrendementsglas dat bestaat uit drie glasplaten met twee spouwen ertussen, gevuld met edelgassen. De binnenzijde van het glas is voorzien van twee coatings die de warmte reflecteren, waardoor het nog beter isoleert dan HR+-glas. HR+++ is de meest efficiënte vorm van hoogrendementsglas en biedt uitstekende isolatie tegen warmte en geluid. Het is natuurlijk wel duurder dan andere vormen van HR-glas en vereist vaak speciale raamkozijnen om het extra gewicht te dragen.
Gelaagd glas
Gelaagd glas bestaat uit twee of meer glaslagen met een tussenlaag van kunststof. Deze tussenlaag zorgt ervoor dat het glas niet in stukken uiteenvalt als het breekt. Gelaagd glas is moeilijker te breken dan gewoon glas en biedt daarom extra bescherming tegen inbraak en letsel bij een ongeval. Gelaagd glas is vooral interessant als u extra veiligheid wilt creëren.
Veiligheidsglas
Veiligheidsglas is een verzamelnaam voor verschillende soorten glas die speciaal zijn ontworpen om breuk en letsel te voorkomen. Het kan bestaan uit gelaagd glas, gehard glas of draadglas. Veiligheidsglas wordt vaak gebruikt in deuren, ramen en douchewanden. Het biedt extra bescherming tegen inbraak en letsel bij een ongeval.
Veiligheidsglas wordt bijvoorbeeld in douchecabines gebruikt.
Welke glassoort kiest u?
Wat is de beste glassoort voor u? In nieuwbouw wordt sinds 2021 minimaal HR++-glas geplaatst en dit is dan ook in de meeste gevallen de meest wenselijke oplossing.
Laat het glas goed installeren
Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het glas correct wordt geïnstalleerd. Onze vakmensen zijn gespecialiseerd in het plaatsen van glas.
Wilt u ook uw ruiten vervangen?
Bij LDL Bouw hebben we veel ervaring met het plaatsen van glas. Bij honderden bouwprojecten hebben we succesvol advies uitgebracht en het werk uitgevoerd. Wilt u ook uw glas vervangen? Onze adviseurs komen graag bij u langs om de mogelijkheden te bespreken.