Onderkeldering: wat is het en wat zijn de voordelen ervan?

Onderkeldering 4
Gepubliceerd op: 08-02-2023

Bij LDL Bouw B.V. zijn we gespecialiseerd in verbouw en nieuwbouw van woningen, villa’s en bedrijfspanden. Daarbij kunnen we werkelijk elk aspect van de verbouwing op ons nemen: van het aanleggen van de elektra tot het schilderwerk en van het vernieuwen van de fundering tot het onderkelderen van een pand. Op dat laatste gaan we in dit blog dieper in. 

Wat is onderkeldering?

Onderkeldering is het creëren van een ruimte onder de grondniveau van een gebouw. Dit kan zowel bij een bestaande woning als bij een nieuw te bouwen woning gebeuren. Onderkeldering kan worden gebruikt om extra ruimte te creëren, bijvoorbeeld voor een garage, werkplaats, sauna, wasruimte of extra kamer. Ideaal om op dezelfde vierkante meters een extra woonlaag te creëren. 

Voordelen van onderkeldering

Het onderkelderen van een pand biedt vele voordelen. De belangrijkste noemen we hierboven al: het creëert extra ruimte op hetzelfde aantal vierkante meters. Maar, onderkelderen levert meer voordelen op. 

Denk aan de toegenomen waarde van uw pand. De extra werk- of leefruimte levert bij een verkoop meer geld op. Daarnaast is de ruimte in de kelder (mits goed gebouwd) goed geïsoleerd. Het is in de zomer over het algemeen een koele plek en in de winter houdt u er makkelijker warmte vast. 

Nadelen van onderkeldering

Het onderkelderen van een pand kan natuurlijk ook nadelen met zich meebrengen. Zo is het over het algemeen duurder dan het bouwen van een uitbouw of bijvoorbeeld het verbouwen van een zolderruimte. Daarnaast is het in vrijwel alle gevallen nodig om een bouwvergunning te hebben voor het onderkelderen. Bij LDL Bouw kunnen we u helpen inzichtelijk te maken welke vergunning u nodig heeft. 

Grondonderzoek bij onderkeldering

Een belangrijk aspect van onderkeldering is het grondonderzoek. We moeten op voorhand weten of de grond onder uw woning of bedrijfspand geschikt is voor een kelder. Sommige grondsoorten kunnen instabiel zijn of vochtproblemen hebben, wat complicaties kan veroorzaken tijdens de bouw.

Soorten onderkeldering

Er zijn verschillende soorten onderkeldering, afhankelijk van hoe diep de ruimte onder de grondniveau wordt gebouwd. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een halve verdieping of een volledige verdieping. 

Diepe onderkeldering is ook een mogelijkheid. Dit is een onderkelderde ruimte die veel dieper ligt dan grondniveau, soms wel tot 5 meter onder de grond. Dit is een duurdere optie, maar kan wel handig zijn als u bijvoorbeeld een wijnkelder wilt creëren of als u de ruimte wilt gebruiken als opslag.

Een vrijstaande onderkeldering is een onderkelderde ruimte die niet is verbonden met de woning of ander pand, maar volledig losstaat van het gebouw. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als u een garage of werkplaats wilt creëren.

Neem contact met ons op

Heeft u plannen om uw woning of bedrijfspand te onderkelderen? Wij staan voor u klaar met passend advies, een projectplan op maat én met de juiste vakmensen om deze klus succesvol tot uitvoering te brengen.