Welke soorten vloerverwarming zijn er?

Vloerverwarming
Gepubliceerd op: 02-11-2023

Vloerverwarming is een efficiënte manier om uw huis te verwarmen. Maar, er zijn verschillende soorten beschikbaar en elk type heeft zijn eigen unieke voordelen. In dit artikel vertellen we u alles over de verschillende soorten vloerverwarmingssystemen.

Watergedragen en elektrisch 

In principe zijn alle vloerverwarmingssystemen onder te verdelen in elektrische vloerverwarming en watergedragen vloerverwarming. We gaan hieronder in op de verschillen.

Elektrische vloerverwarming

Een elektrisch vloerverwarmingssysteem gebruikt elektriciteit om uw huis te verwarmen. Dit type vloerverwarming is zeer geschikt voor kleine oppervlaktes, zoals badkamers of keukens. Elektrische vloerverwarming is relatief eenvoudig te installeren en is gemakkelijk te bedienen met een thermostaat. 

Bovendien heeft het geen onderhoud nodig en zijn er geen bewegende onderdelen die kapot kunnen gaan. Een ander voordeel van elektrische vloerverwarming is dat het snel opwarmt, waardoor u snel kunt genieten van een warme vloer.

Een groot nadeel van elektrische vloerverwarming is dat het wel echt behoorlijk veel energie gebruikt. Niet bepaald een duurzame keuze, dus.

Watergedragen vloerverwarming

Een meer duurzame oplossing is een watergedragen vloerverwarming (zeker in combinatie met een warmtepomp, zie hieronder). Een watergedragen vloerverwarmingssysteem werkt op basis van warm water dat door buizen onder de vloer stroomt. 

Dit type vloerverwarming is geschikt voor grotere oppervlaktes en is ook geschikt voor nieuwbouw en renovatieprojecten. Er zijn verschillende soorten watergedragen vloerverwarmingssystemen beschikbaar, elk met zijn eigen unieke voordelen.

Watergedragen vloerverwarming en warmtepomp

Watergedragen vloerverwarming werkt heel goed in combinatie met een warmtepomp. Bent u van plan uw woning te verduurzamen? Dan is dit een hele interessante optie om te overwegen. 

De temperatuur van het water is relatief laag, waardoor het systeem uitstekend geschikt is voor gebruik met een warmtepomp. Hoe kleiner het temperatuurverschil is dat een warmtepomp moet overbruggen, hoe hoger het rendement zal zijn. De combinatie van vloerverwarming en een warmtepomp is daarom zeer effectief en resulteert in een laag energieverbruik. Bovendien is het systeem geschikt voor koeling in de zomer.

Traditionele watergedragen vloerverwarming

Traditionele watergedragen vloerverwarmingssystemen maken gebruik van een cv-ketel om het water te verwarmen dat door de buizen onder de vloer stroomt. Dit type vloerverwarming is zeer efficiënt en zorgt voor een gelijkmatige verdeling van warmte in uw huis. Een ander voordeel van traditionele watergedragen vloerverwarming is dat het kan worden gecombineerd met zonnepanelen of andere duurzame energiebronnen.

Lage temperatuur watergedragen vloerverwarming

Lage temperatuur watergedragen vloerverwarmingssystemen werken op een lagere temperatuur dan traditionele watergedragen vloerverwarmingssystemen. Dit type vloerverwarming is zeer geschikt voor gebruik met warmtepompen en andere duurzame energiebronnen. Lage temperatuur watergedragen vloerverwarming is ook zeer geschikt voor renovatieprojecten, omdat het dunne buizen gebruikt die gemakkelijk in bestaande vloeren kunnen worden gelegd.

Keuzes maken bij het kiezen van een vloerverwarmingssysteem

Bij het kiezen van een vloerverwarmingssysteem zijn er verschillende factoren waarmee u rekening moet houden. Allereerst moet u kijken naar de grootte van uw huis en het oppervlakte dat u wilt verwarmen. Voor kleinere oppervlaktes is elektrische vloerverwarming een goede optie, terwijl watergedragen vloerverwarming beter geschikt is voor grotere oppervlaktes.

Daarnaast moet u rekening houden met het soort energiebron dat u wilt gebruiken. Als u uw huis duurzaam wilt verwarmen, is lage temperatuur watergedragen vloerverwarming de beste optie. Als u een cv-ketel gebruikt, is traditionele watergedragen vloerverwarming een goede optie.

Het een en ander is ook nog afhankelijk van uw vloer: niet onder elke vloer kan een vloerverwarming worden aangelegd. Onder een houten vloer is het in de meeste gevallen niet aan te raden.

Wij adviseren u graag

Overweegt u vloerverwarming te installeren in uw renovatie- of bouwproject? Onze adviseurs bespreken graag de beste mogelijkheden voor uw woning of bedrijfspand. We komen graag eens langs!